PASOL-PACO: Dzielimy się pysznym i zdrowym chlebem

Możliwość komentowania PASOL-PACO: Dzielimy się pysznym i zdrowym chlebem została wyłączona Biznes, firma tygodnia

Rozmowa z prezesem firmy, Katarzyną Jarosz-Lenkiewicz.

Pasol-paco

Startowaliście w konkursie „Dolnośląski Gryf” po raz pierwszy i od razu zdobyliście statuetkę za „Społeczną odpowiedzialność biznesu”…

To powód do radości i dumy. Społeczna odpowiedzialność biznesu jest jednym z najważniejszych obszarów działania każdego przedsiębiorstwa. Firma funkcjonuje w otoczeniu społeczności lokalnej, może się rozwijać dzięki zaangażowaniu ludzi. Jesteśmy zobowiązani do współuczestniczenia w życiu miasta i jego mieszkańców oraz niesienia pomocy. Już w roku 1998, fundacja Janiny Ochojskiej i Akademia Filantropii w Polsce uhonorowały nas tytułem „Dobroczyńca Roku”. Nasza strategia pozostaje niezmienna – codziennie wypiekamy prawdziwy, polski chleb, a pomagając dzielimy się nim ze społecznością lokalną.

W jaki sposób firma realizuje politykę społecznej odpowiedzialności biznesu?

Pomagamy najuboższym, osobom wykluczonym społecznie i bezdomnym. Każdego dnia kilkadziesiąt rodzin w mieście otrzymuje od nas pełnowartościowe pieczywo i słodkości. Wspieramy rzeczowo i finansowo dzieci i młodzież w ich aktywności artystycznej i sportowej, pomagamy dzieciom niepełnosprawnym. Sponsorujemy lokalne kluby sportowe, wydarzenia kulturalne, współtworzymy akcje charytatywne. Finansujemy jedyne tego typu wydarzenie w kraju – konkurs na wypiek domowego chleba: „Chlebowzięci”.

Co sprawia, że tak wiele osób wybiera Pasol-Paco?

Nasze produkty to tradycyjne, świeże, niemrożone pieczywo. Wypiekane codziennie na naturalnych zakwasach żytnich i pszennych podmłodach, bez konserwantów chemicznych i przedłużaczy świeżości. Nasze chleby gatunkowe i foremkowe to pełnoziarniste pieczywo, proste, smaczne, a co najważniejsze – zdrowe. Nasi klienci są nam wierni od lat, a strategia, jaką obraliśmy, by stale pracować nad osiąganiem i utrzymywaniem najwyższych standardów jakościowych oraz bezpieczeństwa naszych wypieków sprawia, że ciągle przybywają nowi.

Firma obchodzi dwudziestopięciolecie działalności. Jaki był to okres?

Ostatnie lata działalności piekarni to czas dużych zmian, wielu inwestycji. Od kilku lat jesteśmy w czołówce na liście Diamentów Forbesa jako najprężniej rozwijająca się firma w regionie. Nasza piekarnia to jednak przede wszystkim wspaniali ludzie, wkładający w swoją pracę serce i pełne zaangażowanie. Z wielką dumą zarządzam tym zespołem od 6-ciu lat. Wiele udało się zrobić w tym czasie, a wiele wciąż przed nami. Niezmiennie chcemy dzielić się tym, co smakuje najlepiej – pysznym i zdrowym chlebem.

Chleb

Udostępnij...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone