Wrocławianka stworzyła pierwsze na rynku jogurty z nasion konopii i siemienia lnianego

Możliwość komentowania Wrocławianka stworzyła pierwsze na rynku jogurty z nasion konopii i siemienia lnianego została wyłączona Aktualności, Biznes, firma tygodnia, Inwestycje

Wrocławski startup – Healthy Seeds wkrótce wypuści na rynek roślinne jogurty z nasion konopii i siemienia lnianego. Czegoś takiego na sklepowych półkach, nawet marketów wyspecjalizowanych w zdrowej żywności, jeszcze nie było.

fot. mat. prasowe healthyseeds

Elżbieta Henn, założycielka i pomysłodawczyni Helathy Seeds, to menadżerka z ponad 20-letnim doświadczeniem w finansach i doradztwie biznesowym, ale także psychodietetyk i pasjonatka leczenia żywieniem. I to właśnie te dwie pasje zadecydowały o tym, że stworzyła coś czego w Polsce jeszcze nie było – wegańskie jogurty z siemienia, konopii i jagły.
Do swojego pomysłu startup przekonał już fundusz inwestycyjny GT Technologies, który zainwestował w projekt milion złotych w ramach programu NCBiR Bridge Alpha.

— Naszym priorytetem było stworzenie jakościowego i zdrowego produktu, który będzie bezpieczny zarówno dla osób z nietolerancjami, diabetyków, i alergików – mówi Elżbieta Henn, założycielka Healthy Seeds.

— A problem ten staje się już powszechny. Szacuje się, że w Polsce na alergie cierpi nawet 40% mieszkańców. Z kolei nietolerancje pokarmowe dotykają już ok. 20-30% społeczeństwa – wyjaśnia Elżbieta Henn. Dlatego tak ważne jest zadbanie o zdrową dietę i eliminowanie z niej rzeczy, które nam najzwyczajniej szkodzą. Produkty mleczne są tu niestety w niechlubnej czołówce.

— Jogurty roślinne są pozbawione alergenów takich, jak laktoza, białka mleczne i gluten. Stąd pomysł na stworzenie wegańskiej formuły jogurtu z wykorzystanie ziaren. Wybraliśmy ziarna – bo te drobinki są jak zdrowa dieta w miniaturze. Jako bazę dla naszych produktów wykorzystujemy – kokos (mleczko kokosowe), siemię lniane, konopie i proso (kaszę jaglaną) — mówi Henn.

O ile jogurty kokosowe nie budzą już takiego zdumienia, bo takowe są już dostępne w sklepach, to już wykorzystanie konopii, prosa, czy siemienia lnianego, to nowość na naszym rodzimym rynku.

— To prawdziwe super foods. Konopie łuskane zawierają więcej białka niż kotlet schabowy (w przeliczeniu na 100 gram). Zawierają kwasy omega 3 i 6 w bardzo dobrej proporcji (1 do 3). Oczywiście nie zawierają kannaboidów (substancji halucynogennych) – wyjaśnia Elżbieta Henn.

— Siemię lniane, z kolei, to prawdziwe cudo – jego spożywanie może uchronić nas przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi (otyłością, cukrzycą, miażdżycą itd.), nasiona zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3-6-9 oraz dużo błonnika – wylicza Henn.

Z portfolio produktowego Healthy Seeds, w sklepach dostępne są już jogurty kokosowe w wielu smakach. Każdy zamknięty szklanym słoiczku.

— Nasze jogurty są fermentowane analogicznie do jogurtów mlecznych. Oznacza to, że zawierają żywą florę bakteryjną (w tym szczepy probiotyczne) prze cały okres przydatności do spożycia. W ten sposób wpływają pozytywnie na układ trawienny wspomagając naszą mikrobiotę (czyli bakterie naturalnie występujące w jelitach) – dodaje.

Roślinne jogurty Healthy Seeds posiadają na etykietach oznaczenia indeksu glikemicznego, co jest szczególnie ważne w przypadku diabetyków, czy osób cierpiących na insulinooporność.
Produkty Helathy Seeds znaleźć można na sklepach wybranych marketów ze zdrową żywnością.

mat. prasowe Healthy Seeds

Udostępnij...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone