Chociaż tradycja święta nakazuje mocno rozluźnić dietetyczny rygor, postanowiliśmy zastanowić się jakimi, nieco lżejszymi słodkościami, możemy zastąpić pączki.
Tłusty Czwartek można uczcić w sposób nie nadwyrężający zbytnio naszej diety. Najlepsze w tej sytuacji wydają się tzw. lekkie wypieki. Klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką, serem lub kakao nie odbywa rytualnej, pączkowej „kąpieli” w oleju, a mimo to jest równie puszyste i aromatyczne.
Na stole mogą pojawić się także inne smakołyki, które nie wywołają w nas takich wyrzutów sumienia, jak klasyczna, tłustoczwartkowa potrawa. Przykładem są mini babeczki z lekkim kremem na bazie śmietany, biszkoptowe tartaletki z kremem bananowym lub nawet tort czekoladowo-kokosowy.
– Wszystkie te lżejsze, alternatywne dla tłustych pączków słodkości możemy wykonać na bazie naszych półproduktów – mówi Wiktor Kowalski, ekspert Dan Cake Polonia. – Babeczki i tartaletki wypełnione lekkimi, mlecznymi kremami pod pierzynką ze świeżych owoców smakują i wyglądają znakomicie. Ciemne i jasne spody tortowe ułatwią przygotowanie wyśmienitego ciasta, które będzie pięknie prezentować się na tłustoczwartkowym stole.
Warto również pamiętać, że chociaż obecnie większość z nas nie wyobraża sobie Tłustego Czwartku bez tradycyjnych pączków, potrawa ta pojawiła się w naszym kraju stosunkowo późno, bo dopiero w XVI w. Wcześniej w Polsce obchodzono zaś Tłusty Tydzień, podczas którego zajadano się przede wszystkim daniami mięsnymi.
Niezależnie od tego, na jakie przekąski i smakołyki zdecydujecie się dzisiaj, my życzymy wam pysznego, pełnego kulinarnych wrażeń dnia!