Nowy rodzaj białka roślinnego będzie produkowany na Dolnym Śląsku

Możliwość komentowania Nowy rodzaj białka roślinnego będzie produkowany na Dolnym Śląsku została wyłączona Nauka

Na Dolnym Śląsku powstanie pierwsza na świecie biorafineria, produkująca białko z rzepaku. Stanie się tak dzięki wizji naukowców z Łodzi, którym udało się przekonać do tego pomysłu inwestora z branży olejarskiej.

fot: Grzegorz Krzyzewski

– Za dwa lata w Żórawinie stanie pilotażowa biorafineria, która umożliwi produkcję rzepakowego białka na skalę przemysłową – zapowiada Krzysztof Wilczyński z Grupy Wilmar.

Podwrocławska spółka, specjalizująca się w przetwórstwie roślin oleistych, zainwestowała w projekt łódzkiej firmy NapiFeryn Biotech, która opatentowała metodę uzyskiwania wartościowego składnika z z biomasy powstałej po tłoczeniu oleju. Współpraca obu przedsiębiorstw ma zaowocować pojawieniem się na rynku nowego białka roślinnego.

– Nasze rozwiązanie to dobra wiadomość dla producentów żywności, którzy będą mieli dostęp do białka będącego alternatywą dla soi. To szczególnie ważne dla tych krajów, które mają własne, bogate źródła rzepaku, jak Polska – mówi doktor Magdalena Kozłowska, prezes spółki NapiFeryn BioTech. – Rzepak to najczęściej uprawiana roślina oleista w Polsce. Jego zbiory wynoszą 2,2-3,2 mln ton rocznie. Jesteśmy czwartym co do wielkości producentem rzepaku w Unii Europejskiej, podczas gdy niemal 100 proc. soi i jej półproduktów pochodzi z importu, głównie z Argentyny i Paragwaju.

Białko rzepakowe może być również zdrowym składnikiem m.in. pieczywa, makaronów, słodyczy oraz napojów.

– Na tej technologii skorzystają również tłocznie. Będą mogły wycisnąć więcej wartości z nasion rzepaku, wytwarzać z niego zarówno olej, jak i naturalne, funkcjonalne białko – mówi doktor Piotr Wnukowski z NapiFeryn BioTech.

Komercyjny potencjał pomysłu łódzkiej firmy ponad rok temu dostrzegł fundusz Impera Alfa, który specjalizuje się w inwestycjach na wczesnym etapie rozwoju. Instytucja przeznaczyła na nowe, ekologiczne białko milion zł.

– Inwestujemy wyłącznie w unikalne polskie projekty naukowo-technologiczne, m.in. z branży rolno-spożywczej, z globalnym potencjałem komercjalizacji – tłumaczy Andrzej Ziemiński z Impera Alfa. – Postawiliśmy na NapiFeryn nie tylko ze względu na analizę globalnych trendów produkcji spożywczej, ale przede wszystkim z uwagi na nowatorski proces pozyskania białka, skalowalność produkcji na inne rynki oraz doświadczenie zespołu zarządzającego.

NapiFeryn BioTech ma dobrą passę. Pod koniec 2016 roku firma odebrała prestiżową Nagrodę Gospodarczą Wojewody Łódzkiego w kategorii start-up. Ze źródeł unijnych uzyskała zaś wsparcie na poziomie blisko 12 mln złotych.

W 2017 roku NapiFeryn BioTech będzie dopracowywał swoją technologię i powiększał zespół badawczy. Z Kozłowską i Wnukowskim już teraz pracuje kadra młodych specjalistów z Politechniki Łódzkiej. Firma ma swoje laboratoria w Bionanoparku, kompleksie naukowo-technologicznym w Łodzi.

 

Udostępnij...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone