W niedzielę, 19 sierpnia w Browarach Wrocławskich odbędzie się kolejna edycja Restaurant Day. W godzinach od 14:00 do 18:00 będzie można poznać talent kulinarny jednodniowych restauratorów.
– To kolejna edycja kulinarnego wydarzenia, podczas którego każdy może przez jeden dzień poczuć się prawdziwym restauratorem. Amatorzy, którzy na co dzień zachwycają swoim talentem wyłącznie krewnych i znajomych, podzielą się z gośćmi oryginalnymi i pysznymi potrawami w przystępnych cenach. Tym razem w wyjątkowym dla Ołbina miejscu, czyli Browarach Wrocławskich – mówi Marcin Rosiński ze Stowarzyszenia Żółty Parasol.
Idea Restaurant Day wywodzi się od Finów, którzy w 2011 roku wpadli na pomysł jak wykorzystać potencjał kulinarny wielu osób na całym świecie, które gotują niezwykłe rzeczy w domowym zaciszu. Od tego czasu kilka razy w roku w przeróżnych lokalizacjach odbywają się kulinarne festiwale podczas, których każdy może na jeden dzień zostać restauratorem przygotowując menu, gotując i wreszcie sprzedając swoje potrawy lokalnej społeczności. Ten kto przychodzi na to wydarzenie staje się współtwórcą inicjatywy, ponieważ równie ważne jak jedzenie jest tutaj spotkanie z sąsiadami, znajomymi i…nieznajomymi.
Współorganizatorem wydarzenia jest Archicom, który udostępnia miłośnikom dobrej kuchni teren inwestycji Browary Wrocławskie przy ulicy Jedności Narodowej.
– Chcemy aby Browary Wrocławskie były przestrzenią otwartą dla wszystkich wrocławian, miejscem tętniącym życiem – mówi Dorota Jarodzka-Śródka, architekt i współautorka koncepcji Browarów Wrocławskich. – To miejsce jest mocno wpisane w kulturę i historię Wrocławia głównie tę związaną z browarnictwem, ale także z kulinariami. Wspólnie z lokalną społecznością i restauratorami dbamy, aby elementy tej kultury przetrwały i na stałe gościły w sercu Ołbina. Jesteśmy przekonani, że podobnie jak w przeszłości, tak i w przyszłości Browary Wrocławskie będą stanowić dzielnicowe centrum zdarzeń i architektoniczny landmark tej części miasta.
Poprzednie edycje pokazały, że wrocławianie uwielbiają tę inicjatywę, a poziom kulinarny prezentowanych potraw często zachwyca
najbardziej wymagających smakoszy.
Jak podkreślają organizatorzy – Nie od parady mówi się, że uczucia i emocje wkładane w przygotowanie jedzenia stanowią o jego wartości. Jednodniowi restauratorzy wyraźnie gotują na wysokich emocjach, bo zazwyczaj jest więcej niż pysznie!
Wrocławski Restaurant Day 2018 – niedziela 19. sierpnia, godz. 14:00 – 18:00. ul. Jedności Narodowej 204-210
Wejście na teren Browarów Wrocławskich główną bramą.