Światowy lider produkcji czekolady i ciastek otworzył innowacyjne Centrum we Wrocławiu

Komentarzy (0) Biznes, galeria, Praca

Mondelēz International, produkujący m.in. „Milkę” czy „Oreo” zakończył wartą blisko 17 mln dolarów inwestycję w Bielanach Wrocławskich. Centrum Badań, Rozwoju i Jakości będzie prowadziło prace nad innowacyjnymi produktami z kategorii ciastek i czekolady dla kultowych marek. Pracę w nowej jednostce firmy znajdzie ok. 250 osób.

Wrocławskie centrum Mondelēz International to jedna z najnowocześniejszych placówek wśród ośrodków badawczo-rozwojowych międzynarodowej firmy. Jak zapewniają przedstawiciele przedsiębiorstwa, jednostka będzie miała istotny wkład w rozwój polskiej innowacyjności. Będą tu prowadzone prace nad nowymi recepturami słynnych na cały świat marek czekolady i ciastek, takich jak „Milka”, „Oreo”, „Alpen Gold” czy „Lubisie”. Dzięki zastosowaniu najnowocześniejszych rozwiązań technologicznych, centrum pozwoli efektywnie spełniać wymagania konkurencyjnego rynku i wychodzić na przeciw oczekiwaniom klientów.

Nie jest to pierwsza placówka Mondelēz International w tej części Polski. Firma posiada także dwa zakłady produkcyjne w Skarbimierzu oraz jeden w Bielanach Wrocławskich. Łącznie zatrudniają one ponad 2 300 osób.

– Polska od lat jest jednym z naszych najważniejszych rynków w Europie Środkowej, z kolei Wrocław to nowoczesne, otwarte na inwestycje miasto. To tutaj znajdują się najlepsze uczelnie technologicze, tu mieszkają wykwalifikowani pracownicy. Mamy też wieloletnie doświadczenie w efektywnej współpracy z lokalnymi władzami, co jest bardzo istotne z punktu widzenia lokalizacji Centrum i jego dalszego rozwoju – mówi Rob Hargrove, wiceprezes ds. badań, rozwoju, jakości i innowacji w Mondelēz International.

Centrum Badań, Rozwoju i Jakości jest częścią globalnej sieci ośrodków badawczo-rozwojowych spółki Mondelēz International i jednym z trzech tego typu obiektów w Europie.

Udostępnij...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *